REFERENDUM: V obci Soľ sa na ňom zatiaľ zúčastnili desiatky miestnych Rómov

18.09.2010 Celý región

Soľ 18. septembra (TASR) - Medzi prvými hlasujúcimi občanmi, ktorí sa zatiaľ zúčastnili na dnešnom referende v obci Soľ, okres Vranov nad Topľou, je aj veľa miestnych Rómov.
Desiatky z nich vstúpili dnes krátko po 9.00 h do hlasovacej miestnosti spolu s rómskym poslancom zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja Miroslavom Daňom.
\"Rómovia z obce Soľ sa zúčastňujú na všetkých voľbách dobrovoľne, čiže svoj slobodný názor vyjadria aj počas dnešného referenda, \" uviedol pre TASR Daňo. Podľa jeho slov sa začali združovať na tradičnom mieste, neďaleko hlasovacej miestnosti už pred 8.30 h. Počas spoločného stretnutia príslušníkov viacerých rómskych rodín sa dnes ráno hovorilo aj o blížiacich sa komunálnych voľbách. \"Dali sme si spoločne záväzok, aby sme porozmýšľali, kto by nás mohol v budúcnosti zastupovať v obecnom zastupiteľstve, neskôr sa dohodneme na konkrétnych menách, \" uzavrel Daňo.
Do hlasovacej miestnosti v obci Soľ prišiel vyjadriť svoj postoj aj Róm Michal Goroľ. \"Myslím si, že občania by mali prísť a prečítať si hlasovací lístok. Ja som si ho prečítal, podľa toho s čím som súhlasil, som sa rozhodol, \" poznamenal.
V obci Soľ sa môže zúčastniť na dnešnom referende viac ako 1600 miestnych obyvateľov. Podľa slov podpredsedníčky okrskovej komisie Gabriely Mrúskovej prišla zatiaľ hlasovať takmer desatina oprávnených občanov. Samospráva vydala pred konaním plebiscitu osem hlasovacích preukazov ľuďom, ktorí sa na ňom zúčastnia mimo svojho bydliska.
 

Vyberte región